TEMPAH EBOOK CUKAI & HARTANAH

Tekan butang “SAYA NAK CUKAI HARTANAH” untuk buat pembelian segera!

Harga Biasa, RM97. Harga Sekarang Hanya RM 30. (JIMAT Lebih 30%)

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

3 tahun yang lalu ada seorang klien saya yang mendapat surat audit dari pihak berkuasa cukai. 2 helai jer surat ni tapi dia punya penangan sangatlah berat untuk ditanggung.

Dalam notis yang dia terima, pihak berkuasa memohon agar beliau menjelaskan cukai pendapatan ke atas hasil yang diterima daripada pihak pemaju perumahan. Nilai hartanah yang dilupuskan dalam perjanjian bersama pihak pemaju lebih dari RM 25,0000,000 dan sudah tentulah jika dikira keuntungannya sangatlah tinggi.

Klien saya telah pun menjadi pemilik hartanah tersebut hampir 30 tahun yang lalu ketika kawasan tersebut masih lagi separa hutan, jauh ke pedalaman. Tapi rezeki beliau kerana kawasan tersebut dibangunkan dengan pesat dan akhirnya melimpah ke kawasan hartanah beliau.

Notis mengarahkan klien saya membayar cukai pendapatan yang cukup besar amaunnya. 7 angka!

Dengan penuh ketenangan maka saya pun mulalah membantu client membuat rayuan berdasarkan konsep ‘badges of trade’ dan alhamdulillah tanpa diduga pihak berkuasa terus bersetuju kerana hujah kami yang sangat kuat dan bukti yang kukuh.

Untung segera 30% dari flipping, untung besar 50% dari jualan rumah lelong, sewa lumayan dari bisnes sublet dan wow, harga hartanah naik sampai 2 kali ganda!

Siapa yang tak teruja dengan semua statement di atas. Tak salah bahkan ia memang realiti!

TAPIIII….

Ramai yang TERLUPA setiap keuntungan akan diikuti rapat oleh satu makhluk yang bernama CUKAI. Ke mana sahaja untung datang atau pergi, maka di situlah lazimnya cukai ini akan hadir di sisi. Ini bukan gurauan tapi ia satu IGAUAN, haha.

Usah biarkan anda dikejar oleh igauan ini.

Bayangkan sahaja jika terdapat 5 JENIS CUKAI, ya bukan 2 atau 3 tapi 5 jenis bayaran cukai hartanah yang perlu diuruskan dan dijelaskan dengan betul dan tersusun mengikut masa dan tempoh yang ditetapkan. Ia tidak mudah tetapi anda wajib tahu jika mahu bergelar pelabur hartanah yang berjaya. Jika tidak, hari ini anda labur, esok boleh jadi lebur.

Tapi…oh tapi lagi! Macam mana caranya?

Mulakan langkah pertama anda mengelakkan masalah cukai yang timbul dari urusniaga hartanah ini dengan mengetahui, memahami dan mendalami cukai hartanah.

Anda akan tahu betapa besarnya kesan cukai ke atas urusniaga hartanah, ia bukan sahaja boleh menghapuskan keuntungan yang diperolehi tetapi tidak mustahil aset anda pun boleh terlupus sama.

Sesuatu yang biasa sangat kita dengar adalah para pemilik tanah berhadapan dengan pelbagai masalah cukai yang mereka tidak sedar dan langsung tak faham tanggungjawab mereka.

Akibatnya, kalian akan kata, pelaburan hartanah ni susahlah, sangat berisiko dan selalunya rugi. Dah tu pulak sana sini kena cukai.

Inilah akibatnya bila tak merancang dengan betul cukai hartanah, tapi yelah nak merancang macam mana asas cukai hartanah pun tak pernah nak ambil tahu.

Inilah antara cabaran yang pelabur dan pemilik hartanah sering hadapi;

Q

Bila nak beli rumah, terpaksa ambil masa yang lama kumpul tunai sebab tak layak buat pinjaman bank, kenapa tak layak? Sebabnya tak pernah pun ada salinan borang cukai untuk 2 tahun.

Q

Nak buat pinjaman bank hari ini, tapi esok baru nak pergi cari akauntan dan perunding cukai, nak buat laporan ke Lembaga Hasil Dalam Negeri, selama ni buat apa? Buat dono…

Q

Apabila mahu membeli hartanah, mereka tidak mengambil kira bayaran duti setem yang perlu mereka jelaskan, apa yang mereka faham hanyalah deposit pembelian hartanah semata-mata. Mana cukup 10% sahaja daripada nilai hartanah kan?

Q

Ketika mereka berkira-kira harga sewa rumah yang baru mereka miliki, terlupa pula nak ambil kira cukai pintu dan cukai tanah. Dah salah kira…

Q

Apabila mahu membeli rumah, sukar untuk dapatkan pembiayaan yang banyak kerana tiada simpanan rekod yang baik sebagai bukti pendapatan.

Q

Bila nak tentukan harga sewa, mereka tak tahu apa yang boleh boleh dapat potongan cukai dan apa yang tidak, bukan semua bayaran pinjaman boleh tolak.

Q

Ketika ada orang offer nak beli bangunan, kita pun rasa syok nak jual tapi lupa sekarang ini Cukai Keuntungan Harta Tanah untuk kediaman sahaja yang yang kerajaan kecualikan sementara waktu. Dah jual baru tahu rugi lagi 5%-30%

Q

Bila ada beli tanah untuk syarikat tak tahu kat mana nak letakkan aset tu dalam bahagian mana di Kunci Kira-Kira, yang penting masuk. Tak tahu apa kesan jangka panjang untuk tindakan mereka.

Q

Ketika pemaju datang mahu membangunkan perumahan atas tanah kita, kita fikir mesti untung tanpa fikir langsung cukai apa yang akan dikenakan.

Q

Betul ker ramai orang kata buat Investment Holding Company, IHC akan menjimatkan cukai dan rugi kalau tak buat? Bila dah buat, kenapa macam tak best jer…

Akibatnya, kalian akan kata, pelaburan hartanah ni susahlah, sangat berisiko dan selalunya rugi. Dah tu pulak sana sini kena cukai. 

Inilah akibatnya bila tak merancang dengan betul cukai hartanah, tapi yelah nak merancang macam mana asas cukai hartanah pun tak pernah nak ambil tahu.

Apa punya konsep pulak ni? Nak tahu? Beli Sekarang!

Berbaloi ker beli ebook ni? Hanya RM 48 sahaja untuk selamatkan beribu mungkin beratus ribu ringgit yang anda dapat jimatkan dari cukai yang dikenakan. Anda nak tahu kes klien saya tadi sama sahaja dari sudut perundangannya dengan satu kes lain di ibu kota. Ia bukan kes saya, dengar cerita sampai sekarang organisasi ini masih belum selesai bayar ansuran cukai tambahan yang dikenakan.

Mungkin mereka tak faham konsep ‘badges of trade’. Jika anda tidak berusaha memberi penerangan, mana mungkin pegawai hasil akan faham dan mahu berikan pengurangan cukai.

Apa yang anda akan pelajari dari buku digital kami ini.

R

Apakah 5 jenis cukai yang anda mungkin akan lalui bila anda bergelar tuan rumah, tuan tanah dan pelabur hartanah?

R

Bagaimana anda boleh menganggarkan kos duti setem yang perlu dijelaskan.

R

Apakah ada tolakan cukai yang dibenarkan ketika mengira CKHT dan cukai pendapatan

R

Berapakah pula amaun pengecualian cukai yang mungkin anda boleh tuntut ketika mengira CKHT

R

Apakah perbezaan antara cukai keuntungan harta tanah dan cukai pendapatan ke atas hartanah, mana satukah yang lebih besar bebannya?

R

Konsep badges of trade boleh membantu anda mendapatkan penjimatan berjuta ringgit jika anda memahaminya.

R

Menentukan penyewaan hartanah anda satu punca perniagaan atau pendapatan bukan punca perniagaan.

R

Apakah kelebihan – kelebihan penyewaan yang dianggap satu pendapatan punca perniagaan?

R

Kisah-kisah benar yang boleh anda jadikan pengajaran dan pedoman khasnya buat pelabur hartanah.

R

IHC, sejauh manakah ianya menguntungkan pelabur hartanah dari perspektif cukai.

Lebih menarik lagi, e-book ini adalah e-book cukai khusus untuk hartanah yang pertama di Malaysia. Jika ada sebelum ini pun bukan sepenuhnya berkaitan cukai hartanah.

Jadi, anda sudah berada di tempat yang betul. Pastikan tahun ini anda menyerahsimpan borang cukai anda dengan betul dan semua pendapatan hasil telah dilaporkan sebaiknya.

E-book ini ditulis oleh dua orang yang sememangnya berkecimpung dalam bidang percukaian. Khairul Amal Bin Hashim adalah penulis siri e-book bijak cukai dan telah mempunyai hamper 20 tahun pengalaman dalam bidang percukaian. Beliau adalah seorang Chartered Accountant dan Chartered Tax Practitioner dan kini memiliki firma perunding cukai bersama rakan kongsinya.

Manakala, seorang lagi penulis iaitu Amsyari Zarir Bin Abdul Shakur pula adalah penceramah berkaitan cukai hartanah dalam banyak ekspo hartanah. Beliau merupakan salah seorang ahli kepada komuniti Pejuang Hartanah yang diasaskan oleh Ahyat Ishak. Beliau juga seorang Chartered Accountant dan Setiausaha Syarikat Berlesen.

Justeru, anda tidak perlu lagi meragui apa yang terkandung dalam e-book ini. Jangan tunggu lagi, beli SEKARANG!

“DAPATKAN EBOOK CUKAI HARTANAH SEKARANG!…”

Tekan butang “SAYA NAK CUKAI HARTANAH” untuk buat pembelian segera!

Harga Biasa, RM97. Harga Sekarang Hanya RM 30. (JIMAT Lebih 30%)

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

DISCLAIMER: Tulisan dan video dalam BijakCukai.com ini bukanlah khidmat nasihat kewangan. Pelanggan digalakkan dan dinasihatkan mendapatkan khidmat nasihat daripada perunding kewangan bertauliah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara khusus yang bersesuaian dengan kedudukan kewangan pembaca.

Pihak penulis dan penerbit sedaya upaya memastikan maklumat di dalam video dan ebook ini bertepatan ketika ia ditulis, dirakam dan diterbitkan. Penulis dan penerbit tidak boleh dianggap memberi perkhidmatan nasihat kewangan kepada pelanggan. Pelanggan digalakkan mendapat khidmat nasihat daripada pakar yang berkelayakan dan kami tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian yang timbul akibat penggunaan e-learning ini secara langsung atau tidak langsung.